ESMORZAR BÉ ÉS UNA QÜESTIÓ D’HÀBIT

L’esmorzar és el àpat més important del dia, ja que és la que ens ajudarà a tenir energia durant diverses hores. Quan els nens no esmorzen bé no tenen l’energia i vitalitat suficient per afrontar l’esforç físic i intel·lectual que li exigeixen les activitats escolars.

Una mala alimentació pot repercutir en el seu estat de salut i en el seu rendiment escolar, o malalties així com l’obesitat. (Quan no esmorza de manera habitual augmenta el pica-pica, ingestes irregulars … se salten l’esmorzar, ingereixen menys calories i ingereixen més quantitat d’energia en el sopar). Tot i això, molts nens segueixen assistint a l’escola sense esmorzar o amb un esmorzar insuficient com dolços o pastes.

Diferents estudis ens demostren la influència de l’esmorzar en el rendiment intel · lectual, influint alhora la composició del mateix en especial a la memòria espacial, en la recent i en l’atenció auditiva.

Per tant el camí a seguir perquè els nens esmorzin de manera regular i equilibrada passa per ensenyar amb l’exemple, dedicar a l’esmorzar el temps necessari, variar els tipus d’esmorzar utilitzant diferents aliments, inculcant l’hàbit d’esmorzar alguns dies fruita.

Deixa’t guiar per aquests percentatges

Una alimentació equilibrada s’ha de distribuir en 4 o 5 àpats al dia, de les quals l’esmorzar ens proporciona el 25% de les calories, el dinar de al migdia el 30%, el berenar el 15% -20% i el sopar el 25% -30%.

L’esmorzar ideal ha d’aportar com a mínim 3 aliments dels citats a continuació:

  • Lactis: llet, iogurt o formatge

  • Hidrats de carboni: Cereals, galetes o pa

  • Greixos: oli d’oliva o margarina

  • Vegetals: fruites o sucs

  • Altres: melmelades, pernil dolç, gall dindi, etc.

Recorda sempre els refrany castellà de:

Desayuna como un rey, come como un príncipe y cena como un mendigo”